Vattenrening i hav och sjöar

År 2017 är det i stort sett vedertaget att våra hav, sjöar och andra vattendrag ofta är kraftigt förorenade. Man hör om algblomning och andra skrämmande rapporter om skyhöga nivåer av miljöfarliga preparat i vattnet som våra barn borde bada i.

Vi hör om läkemedel i haven, gifter och skräp i Österjön, plaster i oceanerna och att korallreven riskerar att försvinna. Dessa oerhört alarmerande rapporterna är naturligtvis fruktansvärt tragiska på så många olika sätt.

Men, inte nog med detta. Havsytan har stigit över hela världen. 3 mm per år stiger den i snitt vilket skapar kraftiga översvämningar längs många kustremsor. Översvämningarna i sin tur skapar död för oss människor – och i spåren av döden förstörda hus, trädgårdar, butiker, skolor och andra typer av förödelse.

vattenrening i hav

För att vända denna horribla utveckling krävs inte små insatser. Det räcker inte med att uppmana folket att konsumera lite mindre, köpa en elbil eller hålla tillbaka på konsultationen av hushållspapper. Det krävs stora politiska beslut. Det krävs att vi börjar behandla den här planeten, och varandra, med respekt. Det krävs ett krafttag mot de onda gamar som fullständigt struntar i konsekvenserna av deras handlingar, som bara ser till egen vinning, som tycker det är fullständigt rimligt att bara de får en lite större avkastning eller vinst så kan planeten blöda hur mycket som helst. Det måste bli hårda böter och eventuellt fängelsestraff för att förstöra den här planeten. För vi kan inte stå och se på medan skumbolagen fortsätter hälla ut olja i våra hav samtidigt som vi försöker rena haven genom olika åtgärder – då når vi aldrig fram till mål. Bovarna måste skärpa sig först.

vattenrening i sjöar

Men visst måste vi rena våra hav och sjöar och det finns många exempel på hur det gjorts tidigare. Ska man exempelvis rena vatten för att kunna dricka det så krävs en rad olika steg. Det fungerar dock inte överallt: i Sverige är vi bättre på att rena vatten än man är i till exempel Uganda. När vi talar om vattenrening i haven så talar vi om sådana bisarra mängder vatten att det inte går att rena på samma sätt som i sjöar eller andra vattendrag. Men vi kan samla ihop det skräp i form av plast och andra material som inte hör hemma i haven. I sjöar kan vi med hjälp av vattenverk använda flera preparat för att rena vatten.