Plåtpressningens många fördelar!

Plåtpressning har funnits sedan smedjornas tid, då smeden värmde upp metallen om och om igen, för att slå ut den med en slägga för att den skulle bli tunnare.

Numera sköts all plåtpressning med hjälp av maskiner som ser till att plåten blir pressad i en så kallad excenterpress till exempel. Excenterpressen ser till att plåten blir så tunn som man vill ha den för att kunna forma den till färdig produkt.

Sedan finns det både manuella och automatiska pressar, beroende på vilket jobb som ska göras. Det de har gemensamt är inte bara att pressa plåten, utan också att det går att bocka, forma, nita och göra hål där det behövs i föremålet.

Allt för att efterlikna smedens arbete mekaniskt, genom att slå på metallen där den behöver bli tunnare och kunna forma den utan ansträngning. Detta tack vare att pressen har blivit programmerad efter önskemål.

Dessutom används tekniken dragpressning eller som det också kan kallas, djuppressning, som är en mycket modern och användbar metod. Denna metod används till elektronik då olika skal behövs eller till produkter inom kök, som exempel vaskar och diskbänkar. Men även till en produkt som de flesta känner igen, nämligen aluminiumburkar. Fördelarna med att använda sig av djuppressning är att det inte finns några skarva eller sömmar i den färdiga produkten, vilket gör att den blir ”vattentät”.

Metall som har genomgått plåtpressning med hjälp av dessa tekniker, har många användningsområden. Ja, det är allt från tunna fina brickor och plåtburkar till korrugerad plåt som de flesta känner igen som används på tak eller fasader på större byggnader, plus så mycket annat.

Den metall som används i plåtpressning och framför allt djuppressning är bland annat: aluminium, koppar, mässing, silver, brons, järn, legerade metaller och rostfritt stål.

Det är bara att ta dig en titt runt omkring dig, så finns säkert plåt som har genomgått plåtpressning!