Elektriska cigaretter alltmer populära

De så kallade El-cigaretternas intåg på den svenska marknaden kan knappast ha undgåtts att uppmärksammas av de som röker eller funderar på att sluta. De marknadsförs som ett nyttigare alternativ än vanliga cigaretter, och även om det är kontroversiellt så går det väl inte riktigt att bortse ifrån att det är mer hälsosamt att andas in vad som i huvudsak består av vattenånga snarare än tobaksrök.

En elektronisk cigarett fungerar något förenklat på så sätt att den via ett batteri förångar så kallad e-vätska. E-vätskorna finns i olika smaker och både med och utan nikotin.

I Sverige pågick fram tills för några år sedan en juridisk tvist mellan svenska staten och en tillverkare av elektroniska cigaretter. Frågan var om elektroniska cigaretter skulle få kallas för läkemedel eller ej. Många skulle nog tycka att det vore magstarkt att gå så långt och det tyckte också svenska staten. I nuläget har E-cigaretter samma status som alla andra tobaksvaror. De får inte säljas till någon under 18 år.

De praktiska fördelarna är många i jämförelse med vanliga cigaretter, oavsett om det är så att man funderar på att sluta röka, eller är okej med sin last men samtidigt inte vill vara alltför onyttig. Framförallt framhävs fördelarna i ett samhälle där normal rökning alltmer har kommit att betraktas som en paria. De senaste åren har sett en utveckling där rökning har förbjudits på platser där det tidigare var tillåtet. Elektroniska cigaretter är i ljuset av den utvecklingen inte bara hälsosammare utan också lättare att använda eftersom de är betydligt mindre störande för omgivningen.